GRATIS FRAKT OVER 2000KR

0

Din handlekurv er tom

HDMI 2.1 er lansert

01. desember 2017

HDMI 2.1 er lansert

Detaljene rundt HDMI 2.1 har vært kjent en stund, men nå er standarden endelig offisielt vedtatt og lansert. Den byr på ganske heftige oppgraderinger for de som er opptatt av lyd og bilde.

Båndbredden er økt betydelig, fra 18 Gbps hos HDMI 2.0 til 48 Gbps hos HDMI 2.1. Denne ekstra båndbredden tillater høyere oppløsning, flere bilder per sekund og bedre fargedybde. Mer spesifikt er det nå mulig å kjøre ukomprimert 4K i opptil 120 bilder per sekund, med HDR i 12 bit per kanal. Alternativt 8K i opptil 60 bilder per sekund (10K er også støttet for spesielle bruksområder).

Blant nyhetene i HDMI 2.1 finner vi Dynamic HDR (High Dynamic Range), som kort fortalt går ut på at HDR-data kan sendes med hver enkelt bilderute, noe som i praksis vil kunne bety et enda større spenn i farger og kontrast.

I HDMI 2.1 er Audio Return Channel-funksjonaliteten utvidet kraftig, nå med støtte for blant annet ukomprimert 7.1-lyd og både Dolby Atmos og DTS:X.

I følge uttalelser fra HDMI.org er det opp til hver enkelt produsent hvilke deler av HDMI 2.1-standarden de ønsker å implementere. Nyheten er såpass fersk at det er ikke noen offisielle uttalelser om HDMI 2.1-støtte fra våre leverandører ennå. Marantz har dog bekreftet eARC-støtte i sine nyeste produkter (SR7012, SR8012 og AV7704), så det er naturlig å tro at disse er klargjort for hele eller deler av HDMI 2.1-standarden.

Ønsker du å dykke ned i detaljene rundt HDMI 2.1, er det masse informasjon å hente hos HDMI.org.

(Alle bilder: HDMI.org)