GRATIS FRAKT OVER 2000KR

0

Din handlekurv er tom

Installasjon av innbyggingshøyttalere

03. August 2018

Installasjon av innbyggingshøyttalere

Ganske enkelt

Mange synes at det kan virke litt skummelt eller at det er høy terskel for å montere innbyggingshøyttalere i tak eller i vegg. Det er så enkelt at du lurer på hvorfor du må betale store summer for å få noen til å gjøre det for deg. Bruk et par minutter på instruksjonsvideoen under så ser du hvor enkelt det hele er.

Hvilken forsterker trenger du?

Dette avhenger av system til system og det er mange løsninger vi kan tilby her. En enkel løsning er en 2-kanals forsterker fra Yamaha med MusicCast (deres egetutviklede multiromssystem) til rundt 2000kr som kan drive 2-4 høyttalere i samme sone, eller at man kan bruke større Yamaha AV-receivere til 2-4 rom (også med MusicCast for å ta del i multisonestyring), eller at man skalerer helt opp til 10-15 rom med eksterne distribusjonsforsterkere som OSD Audio PAM1270 med valgfrie kilder tilkoplet. Kildene kan da enkelt være en eller flere Yamaha WXAD-10 eller WXC-50.

Tips og triks, installasjon av innbyggingshøyttalere

Av høyttalere finnes det ekstremt mange muligheter men vær obs, det er mye overprisede produkter i markedet som har dårlig kvalitet. Hos lsound.no vil du med garanti få svært gode produkter til fornuftige priser. Det samme gjelder elektronikk.

Montasje av en innbyggingshøyttaler er ikke så vanskelig som det høres ut. Den har i tillegg en del fordeler i et hjem da den er ute av veien og ute av synet. Dette gjør det mulig å få lyd i rom og områder det før var “umulig” å ha lyd, da det tok mye plass og så ikke pent ut. Hva er vel mer koselig enn å kunne spise julemiddag akkompagnert med behagelig julemusikk i bakgrunnen?

Hovedfordelen til en innbyggingshøyttaler er at den kan “gjemmes bort” i rommet. Den krever liten plass og vil gi stor lyd ved rett plassering. De fungerer like godt i både i små og store rom, alt er ut ifra hvordan det plasseres og antallet man bruker. De vanligste stedene man i dag bruker innbyggingshøyttalere er i tak og vegg i stue, i tak på kjøkken og spisestue, i tak på bad, soverom og andre oppholdsrom. De vil fint kunne brukes som surround- eller Atmos-høyttalere i et kinooppsett. De er også ment å brukes som bakgrunnslyd og vil aldri kunne helt erstatte et godt, dedikert stereosystem. Det finnes noen unntak, det er der man bruker veggmonterte høyttalere av høy kvalitet montert på rett måte i forhold til lytteposisjon. Innbyggingshøyttalere kan fint bli supplert med ekstern subwoofer i større rom for en mer fyldig bass.

Plassering av innbyggingshøyttalere er viktig i forhold til sluttresultatet. Hovedregelen er at de skal plasseres over området du ønsker lyd på, de bør plasseres minst 1 meter fra sidevegger ved takmontering, og høyttalerne bør monteres med en avstand på minst 3 meter fra hverandre.

En stereohøyttaler, en høyttaler som har både høyre og venstre kanal i samme enhet, bør i mindre rom plasseres omtrent i senter av rommet eller rett over området man ønsker lyd.

Montasje trinn for trinn

  • Mål nøyaktig ut plassen hvor høyttaleren skal monteres. Det er viktig å kontrollmåle at du er på riktig punkt. Vær sikker på at du ikke vil treffe en stender eller annen installasjon og at kabelen som er trukket til høyttaleren ligger bak hullet du skal lage.
  • Bruk malen som følger med høyttaleren og tegn av utskjæringshullet for høyttaleren.
  • Skjær ut hullet med en stikksag eller en multikutter.
  • Fjern isolasjon som tilsvarer det volumet høyttaleren vil ta i taket. Har du brutt dampsperre må denne gjenopprettes.
  • Monter høyttalerkablene som er trukket til høyttaleren, husk pluss på pluss og minus på minus slik at alle høyttalere får samme fase.
  • Monter høyttaleren i taket og fest den godt via festeskruene som er langs kanten. Disse festene svinger seg ut når du strammer skruen og fester høyttaleren til taket. Den skal sitte så godt fast at du ikke har mulighet for å bevege høyttaleren etter at den er skrudd fast.
  • Monter på høyttalerkablene til forsterkeren og kontroller at du har lyd.
  • På høyttalere med justeringsmulighet på diskant kan du justere diskanten opp eller ned i nivå, alt etter hva som passer rommet.
  • Montér på frontramme
  • De nye takhøyttalere er klar til bruk.

Fortsatt i tvil?

Er du i tvil å finne noe som kan fungere hos deg så ta kontakt på salg@lsound.no så bistår vi mer enn gjerne og det er stor fordel om du sender oss skisser av rommet/rommene du skal ha lyd i, eller komplette tegninger av huset. Det kan være enkle til kompliserte løsninger.


Nyhetsbrev